Yangın İhbar Sistemleri

Yangın İhbar Sistemleri

Yangın felaketi insanların başına gelebilecek en kötü durumlardan bir tanesi. İnsanlar maalesef ömür boyu çalışarak elde ettikleri birikimleri birkaç saat içerisinde kaybedebiliyor. İlk etapta müdahale edilmemesi durumunda yangınları durdurmak son derece zor. Bu sebeple de yangın ihbar sistemleri kurulmakta. Kurulan bu sistemler sayesinde yangın tehdidinin oluşması ya da yangının başlaması durumunda insanları uyararak can ve mal kayıplarını engellemektedir. 

Her ne kadar ismi yangın sistemi olsa da bu sistemler yangın henüz oluşmadan da uyarılarda bulunmaya başlayabilir. Kurulacak olan sistemin özelliklerine göre bu durum şekillenecektir. Bazı sistemlerde duman detektörleri olduğundan yangına sebep olabilecek etmenin varlığı dahi alarmların çalışmasını sağlamaktadır. 

Yangın İhbar Sistemleri Nasıl Kurulur?
Yangın ihbar sistemlerinin kurulumu için yapılan başvurular sonrasında ilk iş olarak tesisatın planı çizilecektir. Çizilen bu plan ile birlikte sistemin tüm elemanlarının nerede konumlandırılacağı da belli olmuş olur. 

Genellikle duman detektörleri tavanda konumlandırılmaktadır. Dumanın yukarıya doğru çıkması ve tavandan rahatlıkla her alanın görülebiliyor olması bu ürünlerin tavanda konumlandırılmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra herhangi bir yanın anında kullanıma için özel butonlar bulunur. Bu butonların konumu ve nasıl kullanılacağı da önemli bir etmendir. 

Kurulan yangın ihbar sistemleri itfaiye ile direkt olarak bağlantılı bir şekilde çalışır. Yangının başlangıç anında direkt olarak itfaiyelere haber verilir. Ekipler hiç vakit kaybetmeden yola çıkarken yangına olabilecek en erken sürede müdahale edilmiş olur. 

Yangın İhbar Sistemleri Nerede Kullanılır? Faydaları Neler?
Yangın ihbar sistemlerinin kullanım alanlarını kısıtlamak çok mümkün değildir. İnsanların bulunduğu ve kullandığı alanların tamamında yangın ihbar sistemleri kullanılabilmektedir. Evlerde bu sistemin kullanımı çok yaygın değildir. Maalesef birçok kişi mutfaklarında başlayan küçük yangınlara müdahale edilememesi sebebiyle canını ya da malını kaybetmektedir. 

Evlerin dışında işyerleri, hastaneler, okullar ya da fabrikalar bu sistemin yoğun bir biçimde kullanıldığı alanlardır. Sistemin en büyük faydası yangına henüz çıkmadan müdahale edilmesidir. Böylece can kayıpları neredeyse sıfıra indirgenmiş olacaktır. Bunun yanı sıra herhangi bir malın yanışı da söz konusu olmaz. Kurulan sistemler su ile direkt müdahale etme özelliğine de sahip olabilmektedir.