Turnike Sistemleri

Herhangi bir alana geçişlerin kontrollü olarak sağlanması ve insanların yoğunluğu sebebiyle oluşabilecek olan karmaşanın giderilmesi amacıyla kullanılan sistemler turnike sistemleri olarak isimlendirilmektedir. 

Turnike sistemlerinde genel olarak kartlı geçişler kullanılmaktadır. Turnikeye yaklaşan kişiler ekrana kartlarını okuttuktan sonra turnikeden geçiş işlemlerini gerçekleştirirler. Turnikeler istenirse kartsız geçişlere izin verebilecek formda da kullanılabilmektedir. Bu durumda yalnızca kalabalığı düzene sokma görevini üstlenmiş olur. 

Turnike sistemlerinin kullanım alanı oldukça geniştir. Toplu taşıma duraklarında, okullarda, fabrikalarda, ya da kamu dairelerinde sıklıkla turnike kullanıma rastlanmaktadır. Bu alanların tamamında turnikeler ile kurulmak istenen düzen rahatlıkla kurulabilir. Çok sayıda insanın dar bir zaman içerisinde kullandığı giriş kısımları söz konusu oluyorsa bu sistemlerin tercih edilmesi gerekli olacaktır.

Turnike Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Turnike sistemlerinin farklı çeşitleri bulunurken bunlardan hangisinin kullanılacağına işletmeler kendileri karar vermektedir. İşletmelerin kendi yapısı da bazen uygun turnike sistemini ortaya çıkarabilmektedir. 

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan turnike sistemi çeşitleri;
•    Tripod turnikeler, 
•    Hızlı geçiş turnikeleri,
•    Boy turnikeleri,
•    VIP turnikeler, olmak üzere 4 ana çeşide ayrılmaktadır. 

Tripod turnikeler en çok rastlanan modellerdir. Geçiş kısmında üçlü bir kol bulunur ve kart basım işlemi sonrasında bu kollar beden ile çevrilebilir. Hızlı geçiş turnikelerinde ise otomatik olarak açılan kapılar yer alır. Kartlar okunduğu anda kapılar otomatik olarak açılır ve hızlı bir şekilde geçiş sağlanabilir. Boy turnikeler ise insan boyunun üzerinde olan ve insanların vücudunun tamamını turnikenin içerisinde geçirdiği sistemlerdir. Stadyumların girişinde bu ürünler tercih edilir. VIP turnikeler ise daha yüksek performans barındıran, parmak izi ya da yüz tanıma sistemine sahip olan turnikelerdir. 

Turnike Sistemlerinin Avantajları Neler?
•    Kullanılan turnike sistemleri ile giriş ve çıkış işlemleri her zaman bir düzen içerisinde gerçekleşir. 
•    Giriş izni bulunmayan kişilerin girişi engellenecektir. 
•    Yoğun ve karmaşık bir alan varsa bu alan kolayca düzene sokulabilir. 
•    Personel takip sistemleri ile senkronize olarak çalışabilme özelliği bulunur. Personellerin giriş ve çıkış saatleri takip edilebilir. 
•    Paslanmaz çelikten üretilir ve çok uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımı mümkündür.